Facebook bejelentkezés
Üdvözlünk az oldalon!
Lépj be, vagy regisztrálj
Felvéve: 15 éve, 7 hónapja
Megtekintve: 85787
Értékeld a videót:
39 szavazat alapján
Értékeléshez lépj be!

további opciók »

A(z) "Hogyan tanítsuk meg a kutyust, hogy hívásra hozzánk jöjjön?" című videótipp megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Ez a videótipp a következő klub(ok)ba tartozik:


Ha van egy kis időd, nézz szét meglévő klubjaink között!

 • Nyomtatás

  Hogyan tanítsuk meg a kutyust, hogy hívásra hozzánk jöjjön?

  2008. május 3. 21:36:48 |

  Készítette: norbird

  Legyen szó versenykutyáról vagy házi kedvencről, a behívás tanítása alapvető fontosságú, hiszen igen nagy szükség van arra, hogy hívásra a kutya azonnal hozzánk jöjjön.

  Hogyan tanítsuk meg a kutyust, hogy hívásra hozzánk jöjjön? részlet

 • Amire szükségünk lesz

  kutya
  jutalomfalat
 • Miért fontos a kutya behívása?

  Sportfelhasználásnál, verseny szinten lehetőleg minél gyorsabban, de házi szinten is nagyon fontos, hogy a kutya hívásra visszamenjen a gazdájához. Sokkal nagyobb szabadságot élvez, mert el tudjuk ereszteni sétálni, el tud menni mozogni, játszani. Előfordulhat, hogy életet is menthet, hogy a kutyát vissza tudjuk hívni, pl. nem szalad át az utcán.
 • Mikor kezdjük el tanítani a kutyát a behívásra?

  Különösen fontos kölyökkorban elkezdeni a tanítását, mert megvan a lehetőségünk arra, hogy az egészen fiatal kölyöknek az ösztönös szociális ragaszkodását kihasználjuk, ösztönösen kötődik a gazdájához, nem távolodik el tőle. Minél nagyobb egy kutya, annál nagyobb gazda és a kutya közti távolság, és annál inkább fennáll a veszélye annak, hogy a behívás tanítása nehézségekbe ütközik. Fontos még, hogy a gazdájához odaérkező kutyát soha nem szabad büntetni.
 • Mikor ne hívjuk magunkhoz a kutyát?

  Előfordulhat, hogy a kutyánk séta közben szereti a környék összes kutyáját felhergelni. Ilyenkor óriási hibát követünk el, ha a kutyát magunkhoz rendeljük, majd leszidjuk. A kutya a legutolsó cselekedetével köti össze a büntetést, tehát azzal fogja összekötni, hogy visszament a gazdához és jól kikapott.
 • Hogyan és mivel jutalmazzuk a kutyát?

  A behívás kezdeti tanításakor fontos az, hogy a kutya a gazdája iránti kötődését mélyítsük. Ehhez igénybe tudunk venni különféle motivációs eszközöket. Kölyökkutyánál a jutalomfalat működik jól, mert ilyen korban még rendkívül falánkak. Ehhez apróra vágott virslikarikát érdemes használni, amelynek előnye, hogy finom, puha, erős illatú, és a kutya nem rágja. Érzi az illatát, ez motiválja, és amikor megkapja a jutalomfalatot, egy nyeléssel eltünteti, ami azért fontos, mert nem veszítünk időt. Tehát fontos, hogy a kutya jutalmazása pontos legyen és gyors. Az, hogy egy ilyen jutalomfalatot kap, a kutyában a pozitív cselekvést megerősíti. Ha elkezd rágcsálni, már arra koncentrál, hogy mi van a szájában.
 • A behívás a gyakorlatban

  Abban a pillanatban, hogy a kutya lelkesen megindult felénk, már lehet szóban dicsérni, ezzel erősítve azt, hogy ő jót cselekszik, és ahogy odaért, megkapta a jutalomfalatot és a simogatást. Ahhoz, hogy a behívás ne kényszer legyen a kutyának, fontos, hogy a behívások ne csak akkor történjenek, amikor pl. pórázt akarunk ráadni, hanem olykor behívás után dögönyözzük meg, kapjon jutalomfalatot és hagyjuk dolgára menni a kutyát.

Vélemények, hozzászólások

Rendezés:
Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj!
1. oldal 2 3 4 5 6 Következő oldal
GBela (8 éve, 3 hónapja)
2015. augusztus 23., 07:19:54 , kommentjeim száma: 1 db

163

Szia norbird !
Van egy 10 hónapos fiú spánielünk. Ízig vérig vadászkutya. Kertes házban élünk. E mellett meg kapja a napi túrát és rendszeresen visszük magunkkal kirándulni is. Bár nagyon jól haladunk a visszahívással de még mindig azt látom hogy az utcán megrészegül a szagoktól nehezen fogad szót. 1 kilométer után nyugszik meg annyira hogy tudjak vele foglalkozni. Emiatt még mindig nem merem elengedni a szabadban. Van e határ ahol és amikor gyakorolhatok vele póráz nélkül ?
norbird (10 éve)
2013. november 13., 20:28:22 , kommentjeim száma: 138 db

162

...válasz Gymilkos 160. kommentjére:
Szia!

Én azt nem értem, hogy hogyan lehet 1 hónapos kutyád? Annak még legalább 1-1.5 hónapig az anyja mellett a helye!
A tanítás egyébként 2-3 hónapos kora körül elkezdődhet, de természetesen csak pozitív megerősítéses, finom eszközökkel, hiszen ekkor még nagyon fiatal az állat. Részben a videóból, részben a korábbi hozzászólásaimban megtalálod a válaszokat.

Üdv.,
Norbi
norbird (10 éve)
2013. november 13., 20:25:07 , kommentjeim száma: 138 db

161

...válasz kocsisbrigitta 159. kommentjére:
Szia!

Sajnos a kerten belüli "engedelmesség" nem mérvadó, mert ott nincs komolyabb csáberő, ami pl. kint. Az idegen , izgalmas szagok és ingerek erősebben hatnak rá kint, mint a te tekintélyed tisztelete.
Kérlek olvass el korábbi hozzászólásaimat, megtalálod benne a választ.

Üdv.,
Norbi
Gymilkos (10 éve)
2013. november 11., 21:43:54 , kommentjeim száma: 1 db

160

Szevasz. van nekem egy 1 hónapos nagyon aranyos tacskó kutyusom. Nagy családban élek,(3 gyerek), nagyon szeretjük a kutyákat. hogyan tudom be nevelni ,hogy természetjáráskor szótfogadjon, ne csatangoljon el mellölem, mivel nagyon szeretek erdökben mezökön bolyongani, s igen szeretnék egy "társat"magammellé. És ami a lényeges kérdésem: Mikortól lehet elkezdeni egy kutyus képzését? Nem korai még a tanuláshoz az én kis tacsim?
kocsisbrigitta (10 éve, 5 hónapja)
2013. június 12., 17:11:33 , kommentjeim száma: 1 db

159

SZIA VAN EGY MÁSFÉL ÉVES LABRADOR KUTYÁM.HA AZ UDVARBAN MAGAM HOZ HÍVOM SZÓT FOGAD ÉS ODA JÖN.HA ELMEGYÜNK FÉLREESŐ HELYRE MÉG AKKOR IS VISSZAJÖN HÍVÁSRA,DE HA PL A GYEREKEK VÉLETLEN KI ENGEDIK A KAPUN AKKOR VISZONT NEM JÖN VISSZA A HÍVÁSOMRA.NEM IGAZÁN ÉRTEM MIÉRT NEM HALLGAT ILYENKOR RÁM.HOGYAN TUDOM MEGTANÍTANI NEKI HOGY ILYEN HELYZETBEN IS VISSZAJÖJJÖN HOZZÁM?
1. oldal 2 3 4 5 6 Következő oldal

Statisztika

Megtekintések száma: 85787 Hozzászólások: 163
- VideoSmart.hu-n: 83834 Kedvencek között: 36
- Más oldalon: 1953 Értékelések: 39
norbird kicsi avatar norbird

norbird további videótippjei »

Legyen szó versenykutyáról vagy házi kedvencről, a behívás tanítása alapvető fontosságú, hiszen igen nagy szükség van arra, hogy hívásra a kutya azonnal hozzánk jöjjön. (több infó) (kevesebb infó)

Videó beillesztése:

(hogyan működik?)