Facebook bejelentkezés
Üdvözlünk az oldalon!
Lépj be, vagy regisztrálj
Felvéve: 13 éve, 10 hónapja
Megtekintve: 48637
Értékeld a videót:
24 szavazat alapján
Értékeléshez lépj be!

további opciók »

A(z) "Kerékpár karbantartás - 1. rész, Kerekek műszaki ellenőrzése" című videótipp megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Ez a videótipp a következő klub(ok)ba tartozik:

 • Ez a videó nem még nem tartozik egy klubhoz sem.

Ha van egy kis időd, nézz szét meglévő klubjaink között!

Kapcsolódó sorozat: Kerékpár karbantartás (7)

 • Nyomtatás

  Kerékpár karbantartás - 1. rész, Kerekek műszaki ellenőrzése

  2009. március 23. 10:39:13 |

  Készítette: Bringavilag

  Most megnézzük, hogy egy hosszabb téli álom után, mely területeket érdemes átnézni kerékpárunkon, hogy az kifogástalanul működjön. Kezdjük a kerekekkel!

  Kerékpár karbantartás - 1. rész, Kerekek műszaki ellenőrzése részlet

 • Amire szükségünk lesz

  kerékpár
  13-as kónuszkulcs
  17-es villáskulcs
  rongy
  drótkefe
 • Mit nézzünk meg a kerékpáron tavasszal?

  Egyik legnagyobb probléma, hogy mikor ősszel elrakjuk a kerékpárt, nem nagyon tisztogatjuk meg. Érdemes átnézni a gumik nyomását, a belsők, külsők, csapágyak, fékek, váltók állapotát. Egy hosszú téli álom után a gumik nyomása elveszti a megfelelő értéket, amit kézzel tudjuk megnézni, illetve nyomásmérő pumpával is ellenőrizhető. Ha csontig be tudjuk nyomni a gumit, valószínűleg defekttel van dolgunk.
 • A csapágy

  Vegyünk ki a kereket, amihez először akasszuk ki, jelen esetben a V-féket kell kiakasztani először, mivel a fék távolsága kisebb, mint a gumi távolsága. A lánckereket tegyük a legkisebb állásba. Nyissuk ki a patentzárat, és máris ki tudjuk venni a hátsó kereket.
  Első teendő, hogy nézzük meg a csapágyat: a csapágy kiálló részét fogjuk meg és több irányba forgassuk, ellenőrizzük, hogy nem lóg-e. Ha kotyog, akkor szükségünk lesz egy 13-as kónuszkulcsra, valamint egy 17-es villáskulcsra. A 13-as kónuszkulcsot helyezzük rá a kónuszra, a 17-es villáskulccsal pedig lazítsuk meg a kontra anyát. Ezután a villáskulcsot tegyük át a másik oldal kontra anyájára, amivel stabilizáljuk a tengelyt, majd a kónuszkulccsal finoman állítsunk a csapágy után, amíg a kotyogás meg nem szűnik. Ha ezzel megvagyunk, a kónuszkulcsot a kónuszra helyezve kontrázzuk össze a két csavart a villáskulccsal, jó erősen, hogy ne lazuljon ki. Ezután ellenőrizzük, hogy nem lett-e túl szoros vagy hallunk-e még kotyogást.
 • A lánckeréksor tisztítása

  Ha nagyon koszos, érdemes szakműhelybe elvinni, ahol leveszik és különféle folyadékokkal tisztára mossák. Amennyiben otthon végezzük el a műveletet, használjunk drótkefét és rongyot a tisztításhoz. Hosszabb művelet, de megéri elvégezni. A drótkefével a racsnin előrefelé, körkörösen keféljük le a szennyezett réteget. Ezután egy ronggyal egyenként menjünk végig a fogak között.
  A láncot rakjuk vissza, majd helyezzük a kereket a helyére, majd akasszuk vissza a féket.
  Ezután a fékpofa segítségével ellenőrizzük, hogy van-e nyolcas a kerekünkben. Ha nyolcast látunk, vigyük szakemberhez a kereket.

Vélemények, hozzászólások

Rendezés:
Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj!
Levente76 (13 éve, 10 hónapja)
2009. április 1., 18:05:22 , kommentjeim száma: 13 db

1

sziasztok nem azért de én télen is kerékpárral járok.☺

Statisztika

Megtekintések száma: 48637 Hozzászólások: 1
- VideoSmart.hu-n: 33367 Kedvencek között: 29
- Más oldalon: 15270 Értékelések: 24
Bringavilag kicsi avatar Bringavilag

Bringavilag további videótippjei »

Most megnézzük, hogy egy hosszabb téli álom után, mely területeket érdemes átnézni kerékpárunkon, hogy az kifogástalanul működjön. Kezdjük a kerekekkel! (több infó) (kevesebb infó)

Videó beillesztése:

(hogyan működik?)