Facebook bejelentkezés
Üdvözlünk az oldalon!
Lépj be, vagy regisztrálj
Felvéve: 16 éve, 5 hónapja
Címkék: gitár, wendigo, zene, rock, metal
Megtekintve: 30845
Értékeld a videót:
37 szavazat alapján
Értékeléshez lépj be!

további opciók »

A(z) "Hogyan hangoljuk be a gitárt?" című videótipp megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Ez a videótipp a következő klub(ok)ba tartozik:

 • Ez a videó nem még nem tartozik egy klubhoz sem.

Ha van egy kis időd, nézz szét meglévő klubjaink között!

Kapcsolódó sorozat: Gitársuli kezdőknek (7)

 • Nyomtatás

  Hogyan hangoljuk be a gitárt?

  2007. november 11. 20:28:00 |

  Készítette: w3nd1g0

  Nem csupán a kezdő gitárosoknak kell tudniuk hangolni. Erre az egészen egyszerű lépésre mindenképpen szükség van, ha nem akarjuk, hogy hangszerünk totálisan hamisan muzsikáljon.

  Hogyan hangoljuk be a gitárt? részlet

 • Amire szükségünk lesz

  Gitár
 • Keressünk

  A gitárt általában felülről a második húron hangoljuk be, ez az "A" hang. Ezt a bizonyos "A" hangot egészen egyszerűen meg lehet szerezni - nem is gondolná az ember! A legegyszerűbb mód, ha keresünk egy teljesen hétköznapi vonalas telefont, ennek felemeljük a kagylóját, és az abból jövő tárcsa hang lesz az a hang, amit keresünk. Ha bármilyen oknál fogva ilyet nem tudnál előszedni, akkor szinte bármelyik midi programmal egyszerűen elő lehet csalni amit keresel. A legjobb persze, ha van egy hangológéped, de ilyet, főleg a kezdeti gitáros időkben, még nehezebb lesz találni.
 • Lássunk neki a hangolásnak

  Kézben tartva a gitárt, fentről a második húrt kell beállítani pontosan az imént megkeresett "A" hangra. Ha ez már megfelelő, haladhatunk tovább. Ehhez képest hangoljuk az összes többi húrt. A gitár nyakán vannak pöttyök: vagy az elején, vagy felül, típustól függően. Az első ilyen pöttynél kell végigmenni a gitáron. Lefogjuk tehát az első pöttynél lévő, felülről második húrt, aminek az "A" hangja lesz. A következő hangnak lefelé ugyenilyennek kell lennie. Ha a következő hang mondjuk mélyebb, akkor a húrhoz tartozó hangolókulcsot el kell kezdeni felfele tekerni, és újra megpróbálni. Ha a két hang azonos, haladhatunk a következőre. Amit most hangoltunk fel, meg kell fogni ugyanott, és az ezt követőnek már ilyen hangot kell beállítani.
 • Aprócska trükk

  A soron következő húr egy csöppet trükkös. Ezt már nem az ötödik, hanem a negyedik helyen kell lefogni. A módszer hasonló, mint eddig, csak "eggyel" arrébb vagyunk. Ezután visszamehetünk az ötödikre, és behangolhatjuk a következőt. Ha kicsit túlhúztuk, semmi gond, engedjünk rajta.
 • Már csak egy lépés

  Végül pedig a legalsó húr, ami kimaradt az elején: ezt szintén az ötödik helyen kell lefognunk, és már el is végezhetjük a hangolást. Ha befejeztük, haladjunk fentről lefelé az összes húron, és ne feledjük, hogy az egymás mellett lévőknek azonosan kell szólniuk.

Vélemények, hozzászólások

Rendezés:
Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj!
1. oldal 2 Következő oldal
Eraba (13 éve, 10 hónapja)
2010. június 19., 23:49:08 , kommentjeim száma: 1 db

8

szaszagado: én is pont azt a linket akartam beszúrni, segítségnek. ajánlom én is mindenkinek ! nagyon jó w3nd1g0 bemutatott módszere, így ellenőrizgetem le tutira.
2 napja (!) van a kezemben gitár, nagyon sokat segített, "éreztem" h vmi nem stimmel, h hamis.. tekergetni tekergetni azokat a húrokat, jó lesz az s majd szép lassan ráérzel magadtól ne szokjátok meg a hamis hangokat! kezdők nem feladni ! hepe után jön a hupa
apropó. ujjbegyek megkeményedésével kapcsolatban .. w3nd1g0 : mikor lesz már jó ?? xD
+fodrász vagyok, annyira nem vicces.. hajmosásoknál sírni tudnék .. :S
kis tréning aki még ujjgörcsöket is szeretne: http://nevelo.reformatus.sk/gitariskola/gitariskola1.htm

u.i.: imádlak w3nd1g0 a szarkasztikus humorod miatt (is) xx
szaszagado (14 éve, 1 hónapja)
2010. március 3., 17:05:17 , kommentjeim száma: 27 db

7

Ha valaki nemtudja az A hangot, annak ajánlom a http://www.guitarforbeginners.com/onlinetuner.html oldalt.
k3l3m3n_BAN (14 éve, 2 hónapja)
2010. február 12., 17:21:12 , kommentjeim száma: 43 db

6

csiali1: mindenképpen szükséged van egy biztos hangforrásra, amihez viszonyítani tudsz, hacsak nincs abszolút hallásod. Mondjuk a telefonodon egy nóta, amit tudod, hogy milyen hangnemben szól. Ehhez is be lehet lőni. Manapság nem olyan ördöngösség. Ezenkívül fillérekért kapsz egy hangvillát, ami A hangon szól, úgyhogy van mihez viszonyítani.

Ahogy mondta, a telefonhoz is, habár ha G#, az sem túl nagy baj, lényeg, hogy tudjuk, hogy az milyen hang, mert lehet hozzá viszonyítani. Ha van egy G#-ed, akkor az E húr 4. bundját hangolod arra a hangra. Ahhoz meg az összes többit. Ha C-d van, akkor az A húr 3. bundjához hangolod, és így tovább.
csiali1 (14 éve, 3 hónapja)
2009. december 26., 08:51:13 , kommentjeim száma: 1 db

5

én azt szeretném megkérdezni és ha nincs meg a a hang akkor midig a legfölsö hurtol kezdem?
Reaver (14 éve, 4 hónapja)
2009. december 1., 17:47:05 , kommentjeim száma: 1 db

4

Jó a videó, csak... a telefonvonal hangja 425 Hz, ami inkább G#, mint A (azaz valahol a kettő közt), az A hang pedig 440 Hz...
1. oldal 2 Következő oldal

Statisztika

Megtekintések száma: 30845 Hozzászólások: 8
- VideoSmart.hu-n: 28038 Kedvencek között: 24
- Más oldalon: 2807 Értékelések: 37
w3nd1g0 kicsi avatar w3nd1g0

w3nd1g0 további videótippjei »

Nem csupán a kezdő gitárosoknak kell tudniuk hangolni. Erre az egészen egyszerű lépésre mindenképpen szükség van, ha nem akarjuk, hogy hangszerünk totálisan hamisan muzsikáljon. (több infó) (kevesebb infó)

Videó beillesztése:

(hogyan működik?)