Facebook bejelentkezés
Üdvözlünk az oldalon!
Lépj be, vagy regisztrálj
Felvéve: 14 éve, 10 hónapja
Megtekintve: 41117
Értékeld a videót:
18 szavazat alapján
Értékeléshez lépj be!

további opciók »

A(z) "Gitáriskola: Gitárhúrozás, 1. rész - Húrok cseréje" című videótipp megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Ez a videótipp a következő klub(ok)ba tartozik:

 • Ez a videó nem még nem tartozik egy klubhoz sem.

Ha van egy kis időd, nézz szét meglévő klubjaink között!

 • Nyomtatás

  Gitáriskola: Gitárhúrozás, 1. rész - Húrok cseréje

  2009. június 30. 21:07:38 |

  Készítette: w3nd1g0

  Gitáriskola sorozatunkban olyan tippeket szeretnénk megosztani a gitározás szerelmeseivel, amelyek nem csak kezdőknek nyújthatnak segítséget.

  Gitáriskola: Gitárhúrozás, 1. rész - Húrok cseréje részlet

 • Miért?

  Kezdjük azzal, hogy miért: miért kell húrokat cserélni. A húrok különfélék, de jelen esetben fémből vannak és éppen ezért korrodálódnak egyrészt a levegő miatt is, másrészt meg ugye játszunk rajta, az ujjunk sem tiszta, száraz. Éppen ezért folyamatosan romlik a húrok minősége. Lehet is érezni, ha a kezünket végighúzzuk rajta, hogy egyre érdesebb a felületük. Ez ugye játszani sem jó, és a hangját is rontja.
  Ha bármilyen előadás közben elszakad egy húrunk, akkor lehet egyet is cserélni, de érdemes húrkészletet egyben cserélni.
 • A leszerelés

  A gitárhúrok leszerelése az egyszerűbb része a dolgoknak. Azért is ezzel kezdjük, mert, ha valaki vesz egy gitárt, azon nagy valószínűséggel már van valamilyen szintű gyári húr - amit egy ideig használunk, aztán utána már nem.
  Ezen a gitáron, egy "furcsa" felfüggesztés van, egy testen átmenő felfüggesztés. A húrokat a gitáron lévő kulcsokkal kell egyre inkább lehangolgatni, letekerni, hallatszik, hogy egyre lazábbak, hogyha elég laza lesz a húr, egy idő után már le lehet kapni két kézzel is, nem muszáj tekergetni. Ha elég laza már a húr, a testen átmenő kis pöcköket kell megrántani - és ezt a kis pöcköt ilyenkor ki lehet venni. A pöcökben a húrt az tartja, hogy a húrnak a végén van egy kis tartó gyűrű. Belül a gitárban ennek a húrnak a vége belemegy egy horonyba és a tartógyűrűn megakad. Ez sokkal jobban megfeszíti, mintha csak oda lenne hurkolva valamivel. Kövessük ezt a metódust, és ugyanígy szedjük le a többi húrt is.
 • Praktikus apróságok

  Ilyenkor érdemes egy pár olyan apróságot megtenni, amit normál állapotban kicsit nehéz. Mivel a húrok alatt és egyáltalán minden helyen porosodik a gitár, ha már szétszedtük, egy sima, száraz ronggyal vagy zsebkendővel akár le is törölgethetjük. Ezek után jön a nagyobb feladat, a húrok visszahelyezése.
  Figyeljünk arra, hogy milyen húrkészletet veszünk! Az akusztikus gitárok hosszabbak és nagyobb testűek, mint például az elektromos gitárok. A műanyag húrokat a klasszikus, avagy spanyol gitárra illik fölszerelni, és azokra a gitárokra nem szabad fém húrt rakni, ugyanis annak teljesen más felfüggesztése van és egyszerűen kiszakítanánk a helyéből.
 • Első húr felszerelése

  A megvásárolt húrkészletben egymás után, megfelelő sorrendben vannak a húrok, úgy, ahogy fel kell őket szerelni. Lehet érezni is, hogy melyik az első, amely a legvastagabb. Mindig ezzel kell kezdeni, ugyanist azt nem szabad elfelejteni, hogy amikor a gitárt lehúrozzuk, akkor a gitár megszabadul egy hatalmas adag nyomástól, és a fa ilyenkor kiegyenesedik. Ha elkezdem húrozni, gyakorlatilag újra összehúzom az egészet, tehát éppen ezért illik a legvastagabbal kezdeni.
  Megfogom a húrt, illetve a kis pöcköt, ami ezt tartja. Bedugom a gitárhúrt a lukba, ráteszem a pöcköt és benyomom a lukba - benyomott állapotban egy kicsit visszahúzom a húrt azért, hogy teljesen ráüljön. Figyeljünk arra, hogy függőlegesen ne húzzuk tovább, mert akkor a pöcök ebben az állapotában még könnyedén kijön a helyéről. Az első, felső legközelebbi hangoló kulcsba fűzzük bele, húzzuk meg, és kezdjük el szépen tekerni - ez meggyorsítható bizonyos kütyükkel, ezeket általában elektromos gitárnál szokták alkalmazni. Arra kell figyelni, ah húrozunk, folyamatosan tekeredik fel, és ezért ügyelni kell, hogy ne össze vissza tekeredjen fel, hanem egyfajta spirálban - pontosan azért, mert máskülönben, akár napokig, hetekig el fog hangolódni a gitár.
 • Hamarosan folytatjuk

  Ügyeljünk arra, hogy ha feltettük az első húrt, ne húzzuk meg túlságosan, mert majd később korrigálunk. Ahogy feltesszük a következő húrokat, egyre feszesebb lesz a gitár nyaka, és később utánaállítunk majd.

Vélemények, hozzászólások

Rendezés:
Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj!
1. oldal 2 3 Következő oldal
SkrillexForever (10 éve, 7 hónapja)
2013. október 6., 00:11:49 , kommentjeim száma: 5 db

14

De furcsa most látni az X-faktorban..
mzsolo (11 éve, 1 hónapja)
2013. március 28., 12:38:09 , kommentjeim száma: 1 db

13

ki ez a csöves és amúgy is hülyeséget beszél hogy órákig fog tartani a húrok feltekerése mert lehet venni kurglit, ami 5 mésotperc alatt felteki ember inkább törölgezsd meg a csoves gitárod te igénytelen ...
anonimus16 (14 éve)
2010. május 1., 16:20:46 , kommentjeim száma: 14 db

12

sokat segítettél köszi már tudni fogom hogy kell
Bubi101 (14 éve, 4 hónapja)
2010. január 3., 20:20:50 , kommentjeim száma: 1 db

11

ehez a fajta gitárhoz ami a videóban szerepel lehetne nylon húrokat felrakni? egyáltalán vannak nylonhúrok tartógyűrűvel?
JGrind (14 éve, 8 hónapja)
2009. szeptember 16., 17:34:31 , kommentjeim száma: 1 db

10

Én idáig mindenhol azt olvastam, hogy sose tekerjük fel a teljest húrt, inkább csípjük el 3-4 tekerés után.Ez most akkor, hogy van?
1. oldal 2 3 Következő oldal

Statisztika

Megtekintések száma: 41117 Hozzászólások: 14
- VideoSmart.hu-n: 41117 Kedvencek között: 19
- Más oldalon: 0 Értékelések: 18
w3nd1g0 kicsi avatar w3nd1g0

w3nd1g0 további videótippjei »

Gitáriskola sorozatunkban olyan tippeket szeretnénk megosztani a gitározás szerelmeseivel, amelyek nem csak kezdőknek nyújthatnak segítséget. (több infó) (kevesebb infó)

Videó beillesztése:

(hogyan működik?)