Facebook bejelentkezés
Üdvözlünk az oldalon!
Lépj be, vagy regisztrálj
Felvéve: 16 éve
Megtekintve: 143263
Értékeld a videót:
105 szavazat alapján
Értékeléshez lépj be!

további opciók »

A(z) "Hogyan rakjuk ki a Rubik kockát? 1. rész, teljes felső sor kirakása" című videótipp megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Ez a videótipp a következő klub(ok)ba tartozik:


Ha van egy kis időd, nézz szét meglévő klubjaink között!

Kapcsolódó sorozat: Bűvös kocka kirakása (6)

 • Nyomtatás

  Hogyan rakjuk ki a Rubik kockát? 1. rész, teljes felső sor kirakása

  2008. január 28. 19:21:13 |

  Készítette: rubikkocka

  Néhány perc alatt, egy nagyon egyszerű kirakási rendszert tanulhatunk meg a rubik kockához. Ennek lényege, hogy sorról-sorra, minden elemet be fogunk rakni a saját helyére.

  Hogyan rakjuk ki a Rubik kockát? 1. rész, teljes felső sor kirakása részlet

 • Amikre szükségünk lesz

  1 db rubik kocka
  kézügyesség
 • Nem mozog a közepe!

  Azt mindenképpen érdemes tudni az alap Rubik kockáról, hogy a középső elemek lényegében egymáshoz képest nem mozdulnak el. Gyakorlatilag már az elején megszabják, hogy a legvégén, melyik oldalon milyen szín lesz.
 • Rakjunk ki egy plusz jelet

  Válasszuk ki mondjuk azt az oldalunkat, aminek a közepén a fehér szín található - azért érdemes ezzel kezdeni, mert a későbbiekben ehhez a legkönnyebb viszonyítani. Keressünk olyan élkockákat (olyan elemek, amiknek csak két színe, vagyis csak két oldaluk van) melyekben fehér szín van. Ha mondjuk találunk egy olyat, aminek az egyik fele fehér, a másik naracssárga, akkor ezt kell elforgatnunk úgy, hogy a narancs rész arra az oldalra kerüljön, melynek narancssárga volt a közepén. Ezután a fehér részt, másik tengelyirányban felrakhatjuk a fehérhez. Ezzel a fehér oldalon már kettő a helyére is kerül.
 • Folytassuk a műveletet

  Az előbbi módszerhez hasonlóan ismét keressünk egy élkockát, és, ha ennek mondjuk kék a másik oldala, ugyanúgy forgassuk át a fehéret a jó oldalra. Ezt egészen addig forgassuk, amíg találunk élkockákat (aminek ugye csak két színe van). Ha megnézzük az egyes oldalakat, már látnunk kell némelyiknél ugyanígy a plusz jel kezdeményt. Vagyis mondjuk a kék oldalon a középső ugye alapból kék, és fölötte (a fehér plusz jel felé) az elem már lehet szintén kék - ez nyilván lehet más szín is, hiszen nem tudhatjuk, hogy mennyire van összekeverve a kocka.
 • Rendezzük az irányokat

  Ha mondjuk csak két színünk van rossz helyen, és meg akarjuk ezeket cserélni, a következőt kell tenni. Amelyik szín rossz helyen van, fordítok rajta kettőt vizszintes tengelyen, az eddigi rossz színt odavisszük a saját színéhez (ami középen van), majd ezen újra kettőt forgatva a vizszintes tengelyen máris jó helyen lesz ez a színünk. Ezután alul továbbforgatjuk az azonos színekhez a megmaradt színeket, fordítunk rajta kettőt ismét a tengelyen, és meg is vagyunk ezzel a fázissal.
 • Rakjuk ki a sarkokat

  Előszöris tegyük le a kockát a kezünkre, majd nézzük körbe az alsó sort, hogy hol látunk benne fehéret. Ilyen módon nem látjuk az alsó színt, így nem fog megzavarni minket. Ha mondjuk így az egyik sarok fele fehér, másik fele pedig kék, akkor a kék részt forgassuk ahhoz az oldalhoz, melynek kék a közepe. Ha a középponttól jobbra került az új kék elem, akkor az alsó sort jobbra kell elforgatni egyszer, ezután jobbra lefordítani az elejét, végül pedig vissza az alját és vissza az elejét. Ezzel már a helyére is került a fehér sarokkockánk. Ugyanezt elismételjük mindegyik sarokkockával, csak arra figyeljünk, ha az új sarokszín bal oldalra került, akkor az alsó sort belra kell fordítani és utána szintén balra az elejét!
 • Apró nehézségek

  Előfordulhat néhány speciális eset. Ilyen lehet például, ha egy sarokkocka bent van a helyén, de rossz oldalon. Ilyenkor ezt a rosszat le kell hozni az alsó sorra. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a vizszintes tengelyen elfordítjuk ezt a sarokkockát, ezután kifordítjuk az eddigi síkból (mondjuk balra), és az előző oldal visszarakom a helyére. Innentől máris alkalmazható a 4. lépésben tanult megoldás.
  Megesik néha az is, hogy a keresett sarokkocka teljesen alul van, tehát amikor a tenyerünkre rátesszük a kockát, akkor nem látjuk a keresett színt. Ilyenkor azt kell csinálni, hogy a luk alatti fehér részt megfogjuk és elforgatjuk lefelé - vagyis ilyenkor a fehér sarokkockánk feljön az alsó sorra. Ezután kihozzuk a forgatási síkból ezt az alsó sort, vagyis mondjuk elforgatjuk jobbra, és amit elrontottunk az előbb, azt visszarakajuk a helyére. Ettől a ponttól kezdve pedig újfent alkalmazhatjuk a négyes pontban tanultakat.

Vélemények, hozzászólások

Rendezés:
Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj!
1. oldal 2 3 4 5 6 Következő oldal
TamasDekan (12 éve, 6 hónapja)
2011. augusztus 26., 09:58:23 , kommentjeim száma: 1 db

54

köszi nehezen értettem meg mert nemrég keztem
szecskarecska (13 éve)
2011. január 28., 15:01:01 , kommentjeim száma: 3 db

53

hali!
Honnan lehet szerezni ilyen kockát?
tomi012 (13 éve, 1 hónapja)
2011. január 21., 18:19:18 , kommentjeim száma: 1 db

52

Sziasztok!
Szerintem nagyon jól elmagyarázta.Én kitudtam rakni.KÖSZI
diablowebstar (13 éve, 2 hónapja)
2010. december 24., 15:23:16 , kommentjeim száma: 11 db

51

Sziasztok!

Segítséget kérnék,rendeltem egy kockát Meffert's a márka neve azthiszem és 3x3-as YJ "d-II" típusú versenykocka ,azt kérdezném hogy ez nagyon jól mozog?? És mi az a YJ és a d ll ? Minden választ köszönök ,jó ötlet volt ezt megvennem?
arnold98 (13 éve, 3 hónapja)
2010. november 4., 14:48:56 , kommentjeim száma: 9 db

50

Tök jo tényleg ahogy kiraktad érthetöen mondtad de azért az elsö probálkozásomnál nem ment mert nekem egy kissé gyors volt de a másodiknál már nagyon jol ment és az 1. 2 . 3. 4. 5. részt másodjára jol megcsináltam és ki is raktam a kockámat,,,.. Kösz hogy felraktad ezt a videot meg a többi részét. NEkem segitett.KössszKöxx..
1. oldal 2 3 4 5 6 Következő oldal

Statisztika

Megtekintések száma: 143263 Hozzászólások: 54
- VideoSmart.hu-n: 126205 Kedvencek között: 146
- Más oldalon: 17058 Értékelések: 105
rubikkocka kicsi avatar rubikkocka

rubikkocka további videótippjei »

Néhány perc alatt, egy nagyon egyszerű kirakási rendszert tanulhatunk meg a rubik kockához. Ennek lényege, hogy sorról-sorra, minden elemet be fogunk rakni a saját helyére. (több infó) (kevesebb infó)

Videó beillesztése:

(hogyan működik?)