Facebook bejelentkezés
Üdvözlünk az oldalon!
Lépj be, vagy regisztrálj
Felvéve: 14 éve, 3 hónapja
Megtekintve: 29069
Értékeld a videót:
9 szavazat alapján
Értékeléshez lépj be!

további opciók »

A(z) "Téli gumi tippek" című videótipp megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
Neved:

E-mail címed:

Címzett e-mail címe:
Üzenet (opcionális):

Ez a videótipp a következő klub(ok)ba tartozik:

 • Ez a videó nem még nem tartozik egy klubhoz sem.

Ha van egy kis időd, nézz szét meglévő klubjaink között!

Kapcsolódó sorozat: Biztonságos autóvezetés (12)

 • Nyomtatás

  Téli gumi tippek

  2010. február 7. 21:27:17 |

  Készítette: vezetestechnika

  Téli gumi vásárláskor illetve használatkor van pár alapszabály amit célszerű betartani a balesetmentes közlekedés érdekében.

  Téli gumi tippek részlet

 • Amire szükségünk lesz

  autó
 • Téli gumi tippek

  Mindenképpen csak gumisnál vegyünk gumit, ne áruházakban.
  A gyári mélység adott, újkorában akár 8 mm mély is lehet egy gumi, de 4 mm-ig használható egy téli gumi, a nyári pedig 2,5 mm-ig, amelyek újonnan 4-6 mm-esek.
  Ha az autó gépkönyvét megnézzük, a gyártó mindig leírja, hogy milyen széles és magasságú gumit ajánl. A kerékpánt-átmérőket hagyjuk a gyári értékek szerint, és legfeljebb 1 cm-rel keskenyebb téli gumit veszünk, az nem gátolja a tapadást, talán még jobban is fog tapadni havon. Hagyjuk meg mindig a gyári értékeket.
  A téli gumiban kb. 1500 lamella vágás található, amelyek ki tudnak nyílni, viszonylag puhák, rengeteg olyan anyagot tesznek, ami a lágy tapadást biztosítja. Az autós súlyától nyílnak ki ezek a lamellák és fékezésre jól tapadnak. A nyári gumi téli időszakba megkeményedik. Ha cseréljük, célszerű megmosni, megszárítani és hűvös, száraz helyen tárolni tavaszig. Ha felnire van szerelve, gyári nyomással tegyük el.
  A téli gumit ha tavasszal leszedjük, a nagyobb kavicsokat szedjük ki a nagyobb árkokból. Kétévente célszerű újracentíroztatni a gumit. Négy év után mindig dobjuk el a gumit.
  Mindig négy téli gumit vegyünk, a nyomást állítsuk be a gyári értékekre. Ha két picit kopottabb gumink van, azt rakjuk előre, az újat pedig hátra.

Vélemények, hozzászólások

Rendezés:
Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy regisztrálj!
pesthegy (9 éve, 4 hónapja)
2015. január 14., 13:51:37 , kommentjeim száma: 1 db

4

Ha téli gumi vásárlás előtt állunk vegyük azt is figyelembe, hogy bár itthon nem kötelező, a szomszédos országokban keményen büntethetnek, ha nem használjuk. Itt találtok egy listát az előírásokról: http://rentautorent.com/hu/blog/teli-gumi
gergoap (12 éve, 6 hónapja)
2011. november 12., 21:24:05 , kommentjeim száma: 1 db

3

Észrevételek:
Egy új nyári gumi is 8 mm-es profilmélységű, nem tudom hol vett 4-6 mm-eset. A nyári gumi 1,6 mm-ig használható, ez a 2,5 mm teljesen új dolog, honnan vette?
A kavicsokat azért kell kiszedni, hogy megfelelő legyen a vízkiszorítása! A jobb gumit pedig célszerű a hajtott kerekere tenni, mivel sokkal rosszabb, ha nem tudsz elindulni. Ha kicsúszik a hátulja az inkább a gumi nem tapadásából (keménységéből) adódik, mintnem a profilmálységből.
A 0,2 bar + nyomást csak a hőingadozás miatti nyomáscsökkenés miatt ajánlják. Jobb inkább gyakrabban ellenőrizni és utánafújni, ha kell. Nálam pl. rohhatul ráz a kocsi, ha ennyivel keményebbre fújom, a futóműnek nem jó sem a komfortnak.
A centírozást évenet érdemes megnézetni. A gumit 5 évente kell cserélni legkorábban és nem 4 évente.
Ennyit a szakemberről....
Tornado86 (13 éve, 6 hónapja)
2010. november 22., 19:40:10 , kommentjeim száma: 2 db

2

...válasz Reflective 1. kommentjére:
Sot, hogy szebb legyen, a nyomas teren is butasagot mondott a tag: akkor jo a gyari ertek, ha havon-jegen kozlekedsz, aszfalton vagy vizes uton jobb 0,2 bar plusz. Tapasztalatnak meg szerintem elegendo annyit irnom, hogy 1x-2x csunyan vegigszenvedtem az amugy altalan unasig ismert Nagyvarad - Kolozsvar utat, ahol a kanyarok miatt allandoan tulmelegedett a teli gumi mar 5-6 fokban, pedig kozuton teli gumival nem igazan szokasom driftelgetni
Masik meg, hogy mivel en szemely szerint az enyhen tulkormanyzott autokat szeretem, mindig elore rakatom a kevesbe kopottat, bar akinek nem megy igy, az rakja nyugodtan a kevesbe kopottat hatulra. Bar szerintem jobb megpordulni es visszaallni iranyba mint egyenesben venni 1-1 kanyart
Reflective (14 éve)
2010. május 5., 22:18:41 , kommentjeim száma: 1 db

1

Ja, ajándékozzuk el valakinek, akit nagyon nem csípünk. Csak aztán nehogy egyszer mögöttünk jöjjön, és belénk csússzon, mi? Öregem...

Statisztika

Megtekintések száma: 29069 Hozzászólások: 4
- VideoSmart.hu-n: 15890 Kedvencek között: 6
- Más oldalon: 13179 Értékelések: 9
vezetestechnika kicsi avatar vezetestechnika

vezetestechnika további videótippjei »

Vezetéstechnikai Képzési Központ
2316 Tököl, Pesti út 1.
www.vezetestechnika.eu

Videó beillesztése:

(hogyan működik?)